Sisällön tarjoaa Blogger.

Linnakaranteeni, päivä 21: Pullat ja pullot

6.4.2020

 Pääsin viimein vessaan saakka! Kylpyhuoneen suihkutila ja sisäänkäynti ovat ovia vaille valmiita, ja Linnanherra antoi viimein pitkällisen maanittelun tuloksena luvan repiä vessasta lasikuitutapetit pois muun muassa linnan alkuperäiseltä, vuosisatoja vanhalta kiviseinältä. Jossakin vaiheessa päivää kuitenkin kaduin päättäväisyyttäni, sillä tapetti oli juuri niin ikävä poistaa kuin mitä olin halunnut unohtaakin. Edelliskesänä mökkini lattioiden repimisestä seurannut pitkittynyt rannekipu, joka johti lopulta molempien ranteiden rannekanavaoireyhtymään, ja joka viimein kuukausien käsien lepuuttamisen jälkeen oli parantunut, alkoi vaivata taas.


Lopetin varmuuden vuoksi työpäiväni lyhyeen, jotta käteni kestäisivät remontin loppuun saakka, ja suuntasin olohuoneeseen, jossa Aatelinen katsoi telkkaria. Siellä joku teki pullaa. Toki se erosi hieman suomalaisesta pullasta, mutta idea oli sama: maitoon tehty vehnäjauhopohjainen, hiivalla kohotettu makea leivonnainen. Täällä nimeltään brioche. Ranskassa brioche tunnetaan ennen kaikkea makeana leivonnaisena, ja vaikka se voidaan tehdä myös sokerittomana leipänä, sillä ei ole mitään tekemistä meille tutun hampurilaissämpylän kanssa, jota briossinakin markkinoidaan.


Halusin oppia tämän ranskalaisen version pullasta. Jokaisella alueella on kuulemma vielä oma versionsa leivonnaisesta, mutta koska televisiossa leivottiin paraikaa Vendée-departementin briochea, kirjoitimme ylös tämän reseptin. Se menee näin:



La Brioche Vendéenne


1 kg vehnäjauhoja

230 g sokeria

150 g voita

50 g hiivaa

3 kpl munia

2,5 dl maitoa

3 rkl crème fraîchea*

2 rkl likööriä

2 rkl appelsiininkukkavettä 

1 tl suolaa

1 kpl vaniljatankoa

1 kpl munankeltuaista


Keitä halkaistua vaniljatankoa maidossa miedolla lämmöllä. Sekoita keskenään jauhot, suola, kananmunat, sokeri ja voi. Lisää joukkoon kuuma maito pikkuhiljaa. Sekoita hiiva viimeiseen puoleen desiin maitoa ja lisää niiden joukkoon likööri sekä appelsiininkukkavesi. Vaivaa kaikki keskenään taikinaksi. Anna taikinan levätä kuusi tuntia lämpimässä paikassa. Jauhota pelti ja jaa taikina sille kolmeen osaan. Muotoile ne tangoiksi ja letitä perinteisen pullapitkon tapaan. Anna kohota tunti. Voitele brioche munankeltuaisella ja paista sitten 180 asteessa 45 minuuttia.



karanteeni päiväkirja lockdown diary korona covid-19 resepti pulla brioche briossi ranskalainen keittiö linna
Brioche vs. pulla
*crème fraîche unohtui tästä brioche-reseptistä


Valitettavasti emme löytäneet aineksia pullaan, mutta niitä etsiessämme löysimme, koska emme voineet olla niihin törmäämättäkään, kolmen viikon aikana kertyneet pullot, joita olimme kasanneet kodinhoitohuoneeseen. Koska meillä oli aikaa, päätimme viedä ne lasinkeräykseen. Täytimme Linnanherran lava-auton ja näin saimme tekosyyn lähteä linnan porttien ulkopuolelle. 


Vapaus maistui ihanalta! Olin näinä kolmena viikkona astunut linnan porttien ulkopuolelle vain muutamia kertoja tupakkakioskille, leipomoon tai ruokakauppaan sekä kerran öiselle salakävelylle Aatelisen kanssa, jolloin olimme auton valot nähdessämme heittäytyneet ojanpenkkaan poliisia pelätessämme.


Avasimme auton ikkunat, luukutimme Doorsia ja unelmoimme ajamisesta maan ääreen.



pullot lasinkeräys lockdown korona karanteeni covid-19 olut kalja viini alkoholi linna ranska


Ei kommentteja