Sisällön tarjoaa Blogger.

Linnan portit avautuvat - mitä kaikkea oli tapahtunut?

11.5.2020

 Karanteeni on ohi! En voi uskoa kokemaani todeksi. Viimeinen puoli vuotta, etenkin nämä kaksi linnassa vietettyä kuukautta, ovat olleet eräät elämäni kummallisimmista.


Olin pelkästä spontaanista päähänpistosta päätynyt maahan. Mitä kummallisemman sattumien sarjan johdattelemana olin kielitaidottomana, rinkka selässä, vailla tulevaisuudensuunnitelmia päätynyt asumaan ranskalaiseen linnaan minulle ennestään tuntemattoman aatelisperheen kanssa. Minä, niskasta nilkkoihin tatuoitu suomalainen feministiaktivisti, drag-artisti ja työtön muusikko. Lähtöasetelma lockdownille ei ollut se tavallisin.


Näinä kahdeksana viikkona Linna oli pessyt minut kokemuksissa, liottanut minua kaikenlaisissa tunteissa ja lingonnut elämäni kokonaan uusiksi.


Nyt linnan portit ovat avautuneet, ja ne laskisivat minut ulos kohtalaisella kielitaidolla, tulevaisuudensuunnitelmin ja vastoin kuin mitä olin ikinä haaveillut, kihloissa, Linnanherran vanhimman pojan kanssa. Menisi tovi sulatella tämä kaikki. 


"Elämäsi on romanttinen komedia", eräs ystäväni oli sanonut. Vaikka kuinka inhoan romanttisia komedioita ja olisin halunnut mielummin tähdittää art house -draamaa kontroversiaalina queer-sankarina, en voi kiistää ystäväni olevan oikeassa. Elämäni on ällöimelä elokuva ja sellaisena tarinani on myös kerrottava. Vaikkei sitä kukaan uskoisikaan.



Ranska ranskalainen linna Bretagne Finistère kartano torni vintage postikortti korona karanteeni covid-19 lockdown
Vanha postikortti Linnasta, meidän huoneemme sydämöitynä.



Karanteenikatsaus

Avasimme eilen Aatelisen kanssa viinipullon kamarissamme, siinä, jossa on munankuoren siniset puolipaneelit, ja odotimme kellon lyövän keskiyötä. Kilistämisen jälkeen nauroimme ja itkimme samaan aikaan, niin, ettei siitä meinannut tulla loppua. Olimme pökerryksissä tästä kahden kuukauden lockdownista. Samaan aikaan valtavan onnellisia siitä, että se oli tapahtunut, mutta niin suunnattoman surullisia siitä, että se oli nyt päättynyt. Emme enää koskaan tulisi kokemaan mitään vastaavaa.

 

Kun joskus aamuyöstä, kun toivuimme suurimmasta tunnekuohusta ja minä olin itkenyt silmäni puoliumpeen, päätimme pitää viimeisen ranskantuntimme ennen lähtöämme. Kirjoitimme yhteenvedon näistä kahdesta kuukaudesta. Tässä se vapaasti suomennettuna, lähes sellaisena kuin sen siinä tilassa kirjoitimme:


Le bilan de la quarantaine, Karanteenikatsaus

  • kiva pukujuhla (oltiin tosi söpö homopari)
  • lukuisia tähdenlentoja sekä ripsiä poskilla ->
  • toiveita, jotka tulivat toteen!
  • paljon punkkeja
  • Tuberkuloosityttö (tottakai)
  • muistoja, joita emme unohda
  • elinikäinen ystävä
  • paljon erilaisia suklaita ja sipsejä
  • HÄN EI VIELÄKÄÄN OSAA LAUSUA NIMEÄNI

Tämä on ehdottomasti ollut elämämme paras karanteeni.



grain de sail ranskalainen suklaa suklaalevy ranska lupalappu ulkonaliikkumiskielto korona karanteeni covid-19 lockdown
Osa niistä suklaista joita olimme syöneet (parasta paikallista suklaata) ja niistä lupalapuista joita olin joutunut täyttämään aina poistuessani linnasta.


Lähtö

 Siivoamme jo rakkaaksi tulleen kamarimme, heitän rinkkani Clion takapenkille ja ajamme isojen puiden reunustamaa yksityistietä suvun vaakunoilla koristellulle rautaportille niin hitaasti kuin kykenemme, eläen tuolla matkalla koko aikamme uudelleen, silmät haikeutta kiiltäen, mutta toiveikkaana eteemme avautuvaa maisemaa katsoen. Maailma on auki meille!


Mutta ensin ajaisimme Morlaix'n kaupunkiin, Aatelisen asunnolle, missä Paavo Pesusieni odottaisi kaapin päällä.


Lähtiessämme tiputimme eilen kirjoittamamme postikortit tupakkakiostin postilaatikkoon.


Ne odottaisivat minua sitten Suomessa.



1 kommentti