Sisällön tarjoaa Blogger.

Linnakaranteeni, päivä 23: Tuberkuloosityttö

8.4.2020

 Hiippailimme kesken päivää linnan ylimpään kerrokseen. Avasimme oven keskihuoneeseen, joka oli ollut aiemmin Linnanherran entinen ateljee, ja joka ei muiden kerroksen huoneiden tavoin ollutkaan tyhjätty. Huone oli suhteellisen pieni: siinä oli vain pieni työpöytä, kevyt kirjahylly, takka, jonka yläpuolella roikkui suuri valokuva vakavailmeisestä tytöstä, sekä yhden hengen sänky, jolle Aatelinen heitti minut nauraen ja alkoi sitten kiskoa suojahaalaria yltäni.


En saanut irrotettua katsettani vakavasta tytöstä vielä maattuamme hengästyneinä vierekkäin. En ollut nähnyt seinillä vanhoja valokuvia tätä lukuunottamatta, ja tämä oli selvästi tärkeä, koska se oli kehystetty tauluksi. "Tiedätkö kuka hän on?"

 

Aatelinen ei tiennyt hänen nimeään, mutta tiesi kertoa hänen kuolleen 1800-luvulla tuberkuloosiin tytön ollessa vain neljätoistavuotias, mikä oli järkyttänyt syvästi koko sukua. Kuva on tiettävästi viimeinen hänestä koskaan otettu, ja se oli suurennettu tuolloin isolla rahalla ja aseteltu huolellisesti kultakoristeisiin kehyksiin. Miksi hän oli juuri tässä huoneessa - sitä hän ei osannut sanoa. Ehkä tämä oli ollut hänen huoneensa.


Katselikohan hän meitä noin totisena, koska oli kuollut ennen kuin oli itse ehtinyt aloittaa sukupuolielämää, nauroimme.


Petasimme sängyn entiselleen ja päätimme lähteä alakertaan ennen kuin kukaan huomaisi meidän olleen ylimmässä kerroksessa. Aioin palata myöhemmin tutkimaan tyttöä, joka kummitteli mieltäni.


Heti huoneesta portaille päästyämme Aatelinen alkoi huutaa ja pidellä päätään. Se vuosi verta hänen kasvoilleen. Hän oli lyönyt päänsä portaiden yläpäässä seisovaan metalliseen piirustuspöytään, joka oli jostain syystä kasattu siihen, terävä metallikulma ulospäin osoittaen.


Laskeuduimme portaat ja istutin hänet ulos talon edustalle. Yritin tyrehdyttää verenvuotoa ja tutkia sitten haavaa. Se oli muutaman sentin pituinen ja vaikutti sen verran syvältä että se vaatisi todennäköisesti tikkejä. Muut kerääntyivät ympärillemme ihmettelemään mitä oli tapahtunut. "Mitä ihmettä te siellä teitte?" joku kysyi.


Tuberkuloosityttö tiesi, eikä tainnut pitää näkemästään.


muotokuva tuberkuloosi aatelinen ranskalainen aatelissuku korona covid-19 lockdown karanteeni kummitus linna
"Tuberkuloosityttö", 1881




Ei kommentteja